Alkalmazási minták

Összegyűjtöttünk néhány alkalmazási példát, hogy ihletet adjunk a tervezéshez! A LEDekkel olyan ötleteket valósíthatunk meg, amelyek a hagyományos fényforrásokkal korábban lehetetlen volt. Kategóriákba sorolva segítünk eligazodni!


LED spot ott – ahol hasznos

alkalmazas_spot_01

A spot fényforrások rengeteg funkciót elláthatnak, irányítható fényével igazán hangulatos hatásokat tudunk elérni a lakóterekben és a kereskedelmi helyiségekben egyaránt. Léteznek fényforrások formájában, illetve beépítve, kész lámpatestként is. A legfontosabb felhasználási területeit az alábbiakban részletezzük:

A, tárgyak kiemelő megvilágítása, pl. falifülkék, képek, dísztárgyak, műtárgyak, ékszerek megvilágítása. Ebben az esetben a szűkebb sugárzási szögű fényforrásokat alkalmazzuk és a megvilágított tárgynak megfelelő színhőmérsékletet válasszuk. Pl. ékszerek megvilágításánál elegánsabb a „hidegebb” színeket választani, a képek megvilágításakor viszont a magasabb fényvisszaadási indexszel (CRI) rendelkezőt fényforrásokat vessük be. Fontos a fény iránya is, teljesen más hatást tudunk elérni egy megvilágított tárgy esetében, ha nem felülről, hanem alulról világítjuk meg. Vigyázzunk a fény erősségével, ne vakítson!

B, általános – dekorációs célú megvilágítás: ebben az esetben amellett, hogy általában világítunk, még kellemes hangulatot is teremtünk, jól példázza ezt egy fal mentén futó spot sor. A falra irányított fénye megfelelő erősségű indirekt fényt biztosít és emellett látványos is, különösen, ha a falunk valamilyen különleges textúrával bír (bontott tégla, kissé dombor felület). Ugyanakkor az álmennyezetbe szerelve a hagyományos halogén izzóknak megfelelő világítást tudunk elérni. Különleges hatásokat érhetünk el a falba szerelt, lefelé, a padlót világító spot lámpatestekkel, a lépcsőket megvilágító lámpákkal (itt különösen fontos a hosszú élettartam, hiszen a falba beépített lámpát nem szívesen cseréljük).

C, funkcionális világítás: Munkaterületeken (a konyhában a munkapult felett) célzottan kell, hogy világítsunk, oda helyezzük a fényforrást, ahonnan megfelelően világít, nem túl közel a megvilágítandó felülethez. Erre azért van szükség, hogy ne az egész helyiséget legyünk kénytelenek elárasztani fénnyel ahhoz, hogy egy jóval kisebb felületen a megfelelő erősségű fényt érjük el.

LED szalag világítás – rejtett világítás

alkalmazas_rejtett_01

A rejtett világítás ugyan nem újdonság, de a LED szalag szinte korlátlan variációs lehetőséget biztosít számunkra, előnyeiről részletesen itt. A rejtett világítás népszerűsége abban rejlik, hogy megfelelően lágy, indirekt fényt biztosít és rugalmasan alakítható az adott helyiség viszonyaihoz.A rejtett világítás alkalmazható díszlécek mögött vagy gipszkartonból épített dobozos megoldással. A dobozos kialakítás előnye, hogy az adott helyiséghez történő méretezése rugalmasabb, nem muszáj követni a falak ívét, hosszát, formáját. A doboz építése során a transzformátor elrejtésével sem lehet gondunk és elhelyezhetők (elsüllyeszthetők) benne a spotok, így különböző világítási szinteket tudunk létrehozni. A doboz kialakítása során több mozgásterünk van a szalag elhelyezésére, be tudjuk állítani, hogy a mennyezetre milyen szögben szórja a fényt. Viszont az igazsághoz tartozik az is, hogy a díszléces megoldás valamivel olcsóbb a dobozos kivitelnél.Ne feledjük, hogy a fény erősségét megfelelő eszközzel szabályozni is tudjuk (fényerő szabályozóval) a tevékenységünknek vagy hangulatunknak megfelelően!